INICI HISTÒRIA NOTICIES ACTUACIONS VIDEOS PREMIS L' ESCOLA LA FESTA DISCOGRAFIA CONTACTAR

P R O G R A M A

PRIMERA PART

A mi madre
, P.D. ...............................................Roque Baños
Vasa................................................................José Suñer-Oriola

El Vasa (conegut també com Wasa, Wasan o Wasen) va ser un navili de guerra suec construÏt per ordres del rei Gustavo II Adolfo de Suè¸cia, de la casa de Vasa entre 1626 i 1628. El Vasa va naufragar en el seu viatge inaugural, el diumenge 10 d'agost de 1628, al port d'Estocolm. El vaixell va ser rescatat el 24 d'abril de 1961 i es troba exposat al museu homònim a Estocolm.


El vaixell estava armat de 64 canons col-locats en tres ponts: el superior, bateria alta i bateria baixa. El Vasa despla¨çava més de 1.300 tones. La superfície velera era de 1.150 m2. Totes les peces eren de bronze i un pes total d'unes 80 tones. Es calcula la dotació del Vasa en cent trenta mariners i tres-cents soldats.

En deixar el moll en el seu primer viatge una forta ràfega de vent va fuetejar el Vasa i el vaixell va bolcar en portar massa càrrega que no estava ben lligada. La major part de la càrrega se'n va anar en l'altre costat del vaixell el que va refor¨çar el sotsobrar del vaixell.
SEGONA PART

Goya
, P. D. .......................Julián Palanca Masia
Persis......................................James L. Hosay

La primera capital de l'Imperi persa aqueménida va ser Pasargada, però cap a 512 a. C. el rei Darío I el Gran va emprendre la construcció d'aquest massiu complex palatí, ampliat posteriorment pel seu fill Jerjes I i el seu nét Artajerjes I. Mentre les capitals administratives dels reis aqueménidas van ser Susa, Ecbatana i Babilònia, la ciutadella de Persépolis va mantenir la funció de capital cerimonial, on se celebraven les festes d'Any Nou. Construïda en una regió remota i muntanyosa, Persépolis era una resid¸ència real poc convenient, i era visitada principalment a la primavera.

En 330 a. C., Alejandro Magno, a la seva campanya d'Orient, va ocupar i va saquejar Persépolis, incendiant el Palau de Jerjes, per simbolitzar potser el final de la guerra panhelénica de revenja contra els perses.

En 316 a. C., Persépolis era encara la capital de Persis, una província del nou Imperi Macedónico. La ciutat va decaure gradualment durant el període seléucida i les ¸èpoques posteriors. El segle III, la propera ciutat d'Istakhr es va convertir en centre de l'Imperi sasánida.

Lola Lujan
, P. D. ......................Manuel Galduf

DIRECTOR: Daniel Olmos Herrero